Rubriky
Business

Kokosový olej jako zdroj tuku i produkt pro výrobu mastí a kosmetických produktů

Kokosový olej se získává lisováním bíle dužiny kokosových ořechů, které se říká kopra. Kokosový ořech známe všichni a většinou nám chutná. Jeho vůně se často line z vlasových šampónů, mýdel, sprchových gelů, pěn do koupele a řady dalších produktů.

V zemích třetího světa představuje kokosový olej nenahraditelnou součást výživy. Je levný a z výživového a energetického hlediska je pro chudé země jednou ze základních surovin.

Jeho využití je rozmanité. O použití v kuchyni se v odborných kruzích léta vedou diskuze, zda je či není vhodný. K jeho dobrým vlastnostem patří to, že se při smažení nepřepaluje, protože má vysokou tepelnou odolnost. Je také velice odolný proti žluknutí, takže nemusí být nutně uchovávaný v lednici a vydrží bez problémů v dobré kvalitě i dva roky. Kokosový olej má podle dosavadních studií také pozitivní vliv na naše zdraví. Dokáže příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu, čímž je vítaným pomocníkem v boji proti kardiovaskulárnímu onemocnění, které v současné době představuje pro lidi vážnou hrozbu. Podporuje také imunitní systém a ovlivňuje činnost štítné žlázy.

kokos

Kritici používání kokosového oleje zdůrazňují jeho vysoký obsah nasycených mastných kyselin, a tedy varují před častým používáním. Zůstává tak na vlastním rozhodnutí a zvážení přínosů a záporů tohoto tuku.

Použitím v kuchyni to ale zdaleka nekončí. Kokosový olej je i v čisté formě bez přidání dalších látek velice užitečný pro naši pokožku a dobře chrání před vlivy počasí, znečištěného ovzduší a nemocem kůže. Je výborný pro aplikaci na suchou pokožku, na popraskané a bolestivé bradavky v období kojení, na opruzeniny, na odstranění nánosu líčidel, na pokožku podrážděnou po holení.

kokos

V poslední době se lidé vracejí k podomácku vyrobeným bylinným mastičkám, a právě kokosový olej je ideální surovinou pro nahrazení sádla, které se musí uchovávat v chladnu a žlukne. Kokosový olej sice budí zdání, že je hodně tuhý, ale při styku s pokožkou ihned taje a velice rychle se vstřebává do pokožky, aniž by zanechal na povrchu pocit mastnoty. Obzvláště vhodný je na masti podporující hojení drobných ran a podráždění kůže.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup