Avokádo je druh ovoce, který je plodem stromu zvaného hruškovec přelahodný. Stromy jsou pěstovány v subtropickém pásu Nového světa. Plod má tvar hrušky nebo vejci a zvenčí je
zeleno-hnědý. Dužina je světle zelená a uprostřed ní najdeme poměrně velkou pecku (3 – 5 cm).
Historie
První záznamy o avokádu jsou staré asi 10 000 let před naším letopočtem. Za domov se považuje Mexiko, ze kterého bylo rozšířeno po celé Střední a Jižní Americe a na blízké ostrovy jako Jamajka, Kuba.
Dnes se pěstuje hlavně v Chille, Dominikánské republice, na Nové Zélandu nebo třeba Austrálii.
Co je na něm tak zajímavé?
Oproti jinému ovoci je tvořeno přibližně 80% tuku a velkým množstvím minerálů, vitamínů a bílkovin. Neobsahuje žádný cholesterol, ani sodík a má nízký obsah nasycených tuků. Hlavní složkou tuků je kyselina olejová, která je také složkou například olivového oleje a jsou ji přiřazovány příznivé účinky jako snižování zánětů nebo prospěšné účinky rakovinotvorné geny. Je vědecky dokázáno, že snižuje chuť k jídlu a proto je výborné pro lidi, kteří drží dietu. Obsahuje totiž vysoké množství vlákniny a sacharidů, které zajišťují úbytek váhy.
Nutriční hodnoty
Ve 100g avokáda se vyskytuje mnoho živin, které obsahují poměrně velké procento denní doporučené dávky vitamínů a minerálů. Patří zde:
· Vitamín K (26%)
· Kyselina listová (20%)
· Vitamín C (17%)
· Vitamín B5 (14%)
· Draslík (14%)
· Vitamín B6 (13%)
· Vitamín E (10%)
· Další menší procentuální množství hořčíku, zinku, vitamínu A, B1, B2, B3, fosforu, železa,…
Jak jej připravit?
Avokádo můžeme připravit na mnoho způsobů. Můžete si z něj udělat puding, guacamole, tatarák a mnoho dalších. Jedním z nejjednodušších způsobů avokádový toast s vejcem.
Potřebujeme:
· Avokádo
· Sůl, pepř
· Toast
· Vejce
Postup:
Vydlabeme zelenou dužinu a rozmačkáme ji vidličkou nebo ji nakrájíme na tenké plátky. Poté osolíme a opepříme dle chuti. Zamícháme a přidáme na opečený toast. Následně si usmažíme volské oko nebo uvaříme ztracené vejce, které posadíme na topinku. Dobrou chuť.